Tíz százalék önerő is elég lesz az első lakás megvásárlásánál

Tíz százalék önerő is elég lesz az első lakás megvásárlásánál

A Magyar Nemzeti Bank szerdán bejelentette, hogy a jövőben 10 százalék önerő is elég lesz az első lakás megvásárlásához, írja a Portfolio. Jelenleg 20 százalék önerőt írnak elő a hitelfelvételnél.

A módosítás 2024 első felében léphet életbe a piaci szereplőkkel való egyeztetések után. Például egy 30 millió forintos lakás megvásárlásánál 3 millió forinttal kevesebb önerőre lenne szükség a jövőben. A változtatást a családtámogatások feltételeinek szigorítása is indokolhatja, írja a lap.

Június második felében jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy eltörlik a városi csokot és szigorítják a babaváró hitel feltételeit. 2024-től csak a kistelepüléseken lesz elérhető a csok. További szigorítás, hogy a következő évtől használt lakás vásárlásra csak felújítással együtt lehet igényelni a csokot. A babaváró támogatás szabályai pedig úgy módosultak, hogy az eddigi 10 millió helyett adott 11 milliót már csak akkor lehet felvenni, ha az igénylő nő harminc év alatti.

Ha kevesebb az önerő, akkor több hitel kell majd. De mennyi kölcsönt kaphatunk?

Mekkora segítséget jelenthet a hitelfedezeti mutató (HFM) korlát 10%-ra csökkentése az első lakást vásárlók esetében. Itt nem lehet szó nélkül elmenni a másik korlát, a jövedelem terhelhetőség szabályai mellett sem.

A kedvezmények nélküli nettó átlagbér a KSH adatai alapján 2023. júliusában 371 800 forint volt. Ezen fizetésnek legfeljebb a fele, maximum 185 900 forint fordítható lakáshitel törlesztésére. (Ez a szabály a legalább 10 évig fix kamatozású lakáscélú jelzáloghitelekre érvényes.)

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján már 7,64 százalékos kamat mellett kaphat lakáshitelt egy átlagbérrel rendelkező érdeklődő. Ilyen kamat mellett 22,83 millió forint, 20 éves futamidejű lakáshitelnek lenne 185 900 forint a havi törlesztőrészlete, vagyis legfeljebb ekkora összeget tudna igényelni az adós.

Egy 25,3 millió forint értékű lakás megvásárlására lehet elég ez a hitelösszeg az új 10%-os HFM korlát mellett. Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy 2,53 millió forint önerőre lenne szükség a vásárláshoz. A korábbi 20%-os önerő korlát mellett a kérdéses ingatlan megvételéhez legalább 5,06 millió forint saját megtakarításra lett volna szükség.

Mi tolhatja az önerőt?

Segíthet az önerő előteremtésében a Babaváró hitel, ennek egy része vagy egésze ugyanis önerőnek számít. Itt az a szabály, hogy amennyiben a Babaváró és a lakáshitel felvétele között nem telt el legalább 90 nap, akkor a Babaváró összegének 75 százalékát önerőként, 25 százalékát pedig hitelként veszik figyelembe a bankok. Ha a két hitel között legalább 90 nap eltelt, akkor a Babaváró teljes összege önerőnek minősül.

A meglévő gyerekre igényelt, akár 10 millió Ft összegű CSOK – családi otthonteremtési kedvezmény) teljes egészében önerőnek számít, míg vállalt gyerekeknél a legtöbb bank nem, vagy csak részben fogadja el ezt önerőként. Az ok az, hogy amennyiben a gyerekek nem születnek meg, a támogatást a családnak vissza kell fizetnie, illetve büntetést is kell fizetniük, ami mindenképpen kockázatot jelent.

Az önerő pótolható akár pótfedezet bevonásával is, ugyanis ebben az esetben a fedezetként szolgáló ingatlanok együttes értékének akár 80 százaléka is megigényelhető. Ha az MNB terve megvalósul, akkor ez is 90 százalékra nőhet.

120795_Ingatlaneladas_garanciaval.png



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk