A vevőket megdöbbentő árak is visszafogják a keresletet az újépítésű ingatlanok piacán

A vevőket megdöbbentő árak is visszafogják a keresletet az újépítésű ingatlanok piacán

Miközben a használt lakások esetében már elkezdődött az árak mérséklődése az elmúlt egy év során, addig ez nem volt jellemző az újépítésű lakásoknál. Ez is közrejátszott abban, hogy jelentősen mérséklődött irántuk az érdeklődés, de talán a magas kamatok okozták a legnagyobb gondot. De hogy áll most az újlakás-piac?

Míg a használt lakásoknál némi mérsékelt árcsökkenést lehetett tapasztalni az elmúlt hónapokban, addig az újépítésű ingatlanok esetében egyáltalán nem jelentkezett csökkenés az árakban, igaz, nem is drágultak tovább ezek az ingatlanok - mondta Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője.

A magas árak hatására visszaesett a kereslet irántuk, de az is közrejátszott ebben, hogy eltűntek a vevők közül a hitelre vásárlók. Ennek ellenére persze volt az igény a jó minőségű, jó helyen épülő újépítésű, energiatakarékos, ugyanakkor panorámával és extrákkal - például napelemmel, szaunával, pezsgőfürdővel, medencével - felszerelt ingatlanok iránt, habár az értékesítés ideje ezeknél is kétségtelenül megnőtt - derült ki az ingatlanközvetítő szavaiból.

Akik az újépítésűek közül válogattak a Balatoni ingatlanpiacon, azok a déli parton 1,5-2 milliós áron találhattak családi házakat, míg ha valaki megelégedett egy parttól távolabb álló ingatlannal, akkor 1,2-1,5 milliós négyzetméteráron is tudott vásárolni. Az északi parton is hasonlóan alakultak az árak, a kivételt Balatonfüred jelentette, ahol jóval magasabban jártak - fűzte hozzá Krausz Gábor.

Budapestet tekintve, a V. és XIII. kerületben sem sokan keresték az elmúlt egy év során az újépítésű ingatlanokat, melyek átlagos négyzetméterára 1,5-2 millió forint felett járt, sőt egyes esetekben elérte a 4 millió forintot is - hívta fel a figyelmet Tóth Viktória, a Balla Ingatlan V. és XIII. kerületi irodájának vezetője. Magyarázata szerint a rendkívül magasra kúszó árak az építőipari költségek növekedésének köszönhetőek, amit tovább súlyosbított a háború miatt nehezedő nyersanyagbeszerzés.

Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője ugyancsak jelentős kereslet visszaesést tapasztalt az elmúlt hónapokban az újépítésű ingatlanok piacán, így minimális az érdeklődésről számolt be, ami szerinte is alapvetően a rendkívül magasra emelkedő négyzetméteráraknak az eredménye. Ő is megjegyezte azonban, hogy ebben a szegmensben a folyamatosan emelkedő alapanyagárak is gondot okoztak.

Az újépítésűek iránt nagyon szerény volt a kereslet a dél-budai régióban is, hiszen az átlagárak itt is 1,2-1,5 milliónál jártak négyzetméterenként - mondta Nagy Csaba, a Balla Ingatlan régiós vezetője, aki kiemelte, hogy ebben a kategóriában a kisméretű lakások voltak a leginkább keresettek. Ez abból adódott, hogy az érdeklődők maximum 60 millió forintért kerestek ingatlant, mely így a legjobb esetben is egy 40-45 négyzetméteres újépítésű lakást jelentett.

Az újépítésű ingatlanok piaca a IV. és XV. kerületekben is jelentős mértékben szűkült az elmúlt évben - már csak azért is, mert ezeket nagyobb arányban vásárolják hitelre, a kamatok pedig magasan jártak -, a beruházók pedig sok esetben felfüggesztették az építkezéseket - jelezte Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője. Hozzátette, hogy aki mégis kitartott a tervei mellett, az az észak-pesti kerületekben 1,1-1,3 millió forintos négyzetméteráron talált újépítésű ingatlanokat. Balla Frigyes úgy véli, hogy az újépítésű piacnak talán még a használt piachoz képest is rosszabbak lettek a kilátásai, mivel a megnyírbált állami támogatások ezt a szegmenst fokozottan érintették.

A XIV. és XVI. kerületekben sem volt mutatkozott túl nagy kereslet az újépítésűek iránt - mondta Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodája szakmai vezetője, aki szerint ez abból a szempontból érthető volt, hogy az átlagos négyzetméterárak ebben a szegmensben 1,2-1,3 millió forint környékén alakultak a két kerületben.

Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője úgy látja, hogy igény lenne az újépítésű ingatlanokra, azonban szerinte az jellemző a vevőkre, hogy ha valakinek egy átlagos újépítésű lakás ára a rendelkezésére áll, az már ezért az összegért inkább házat szeretne venni. Újépítésű lakóparki lakások esetében egyébként a kisebb méretű ingatlanok 1,2 millió forintba kerülnek négyzetméterenként Dél-Pesten, míg a nagyobb lakások négyzetméterára 970 ezer forintnál indul - mondta a szakértő, aki szerint ezek elfogadható árak, az érdeklődők száma mégis rendkívül csekély.

Ugyanezt jelezte Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője a dél-pesti agglomeráció ingatlanpiaca kapcsán, hiszen mint mondta, az újépítésű ingatlanokra gyakorlatilag "nulla" most a kereslet. Ő is úgy látja, hogy az árak riasztják el a vevőket. A budapesti ingatlankínálathoz képest jelentős eltérést mutat az agglomerációs új építésű piacon, hogy a jellemző kínálat nem társasházi lakások, hanem kisebb alapterületű családi házak, ikerházak, sorházak formájában van jelen.

Az újépítésű ingatlanok iránt a Velencei-tó környékén is meglehetősen szerény volt a kereslet, de a kínálat is mérséklődött: azt lehetett tapasztalni, hogy azok, akik még tavaly elkezdték a beruházást, ugyan befejezték még, de újakat már nem indítottak, vagy legalábbis elenyésző volt a számuk - mondta dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője. Hozzátette: ebben nem is igen várható jelentősebb változás, amíg a hitelezés be nem indul. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Balaton és a Velencei-tó környékének keresettségéhez jelentően hozzájárult az elmúlt években a COVID után kialakult ingatlanpiaci helyzet, amikor sokan ezekre a területekre költöztek, de ez a várhatóan nem fog megismétlődni, sőt, eladási hullám sem elképzelhetetlen.

120795_Ingatlaneladas_garanciaval.png



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk